Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cikkeim, írásaim

Cikkek

Olvasói levél

2010.02.23

A Heti Válasz korai lappéldányaiban egy nagyon érdekes cikksorozat jelent meg egy Amerikában élő magyar újságíró tollából, a német megszállást követő "kiugrási kísérleti" tárgyalásokkal kapcsolatos amerikai dokumentumokról. Az e cikksorozatra írt olvasói levelemet olvashatják, mely a lapban is megjelent, sajna mindenféle reagálás nélkül. (Gondoltam, hátha mást is érdekelt a dolog!)

 

Hajós szleng.

2008.12.12

(Nagy)Székely Pista barátom kért meg, hogy állítsunk össze egy folyami hajós szólásokat, szavakat felsorakoztató szlengszótárt. Én nagy vehemenciával nekiláttam, de mivel a dolog eredményét nem igen akarta senki díjazni, így abbamaradt. Most megkísérlem befejezni, s közreadni, számítva az esetleges segítségre a kollégák részéről. Hátha akadnak fiatalok, kik érdeklődnek a szakma mélyebb rejtelmei iránt is.

 

A KELET és a NYUGAT gőzösök II. világháborús története.

2008.06.11

A Hadtörténeti Közleményekben megjelent cikkeim a Neptun Tengerhajózási Rt. KELET és NYUGAT gőzöséről. Remélhetően még az idén megjelenik majd a CSIKÓS és a CSÁRDA gs története is.

Mélytengeri hajóink a II. világháború kitörésekor francia és brit bérletbe kerültek. Részt vettek az un Atlanti csatában. Konvojokba kényszerülve közlekedtek a Brit szigetek körüli veszélyövezetben. Később már a teljes atlanti úton. Egyikük több utat tett a sarkköri vizeken is.

 

A magyar Fiume végnapjai

2008.05.18

A Hadtörténeti Közleményekben megjelent írásom Fiume, illetve az ottani magyarság sorsáról, 1914 júliusától 1922 tavaszáig.

 

Búcsúztató

2008.05.15

Domokos György hajóvezető, tanítómesterem, atyai jóbarátom halálakor írt elköszönő gondolataim.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Cikkeim, írásaim | Hozzászólások: 0

Legek a magyar tengerhajózás történetéből

2008.05.12

A Magyar Hajózásban 1990-92-ben megjelent cikksorozatom darabjai. Némelyeket azóta átírtam, némelyek elavultak, ezeket igyekeztem kihagyni.

 

Hajók, nevek, hajónevek

2008.05.06

Hajónevek, melyek a magyar tengerhajózás történetében többször is ismétlődtek az évtizedek során. S természetesen, e neveket viselő hajóink története.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Cikkeim, írásaim | Fényképek: Tengerjárók DUNA névvel. | Hozzászólások: 1

Hajószerencsétlenségek, hajókatasztrófák

2008.05.02

A magyar tengerészet történetében előfordult szerencsétlenségek, hajóeltűnés, hajótűz, havariák, hajótörések, zátonyrafutás stb. A cikksorozat az Aqua Magazinban jelent meg.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Cikkeim, írásaim | Fényképek: Hajószerencsétlenségek, hajókatasztrófák | Hozzászólások: 4

Quo vadis res Nautice Hungarice? II.

2008.04.30

Az Aqua Magazinban megjelent cikksorozat folytatása. Terjedelme miatt, sajnos, nem fért be egyben.

Idézet az újságcikk utolsó soraiból: "A központi akarattal, mely már nem csak a magyar tengerhajózást, de a folyami hajózást, s mint napjainkban láthatjuk, a tengerhajózás és a folyami hajózás közigazgatását is felszámolni igyekszik, nem lehetett szembeszegülni."

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Cikkeim, írásaim | Hozzászólások: 4

Quo vadis res Nautice Hungarice? I.

2008.04.30

A VÖRÖSMARTY m/s eladásakor, első felindulásból elkövetett cikksorozatom, mely az Aqua Magazinban jelent meg.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Cikkeim, írásaim | Hozzászólások: 0