Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elsüllyedt hajóroncs

2011.06.16

Megtalálták a kannibállá vált bálnavadászok elsüllyedt hajóroncsát

Hawaii partjainál megtalálták George Pollard tengerészkapitány hajójának a roncsait. Ő volt, ki Herman Melville-t a Moby Dick, a fehér bálna című regényének megírására ihlette.

A felfedezést tél végén jelentették be, napra pontosan 188 évvel azután, hogy a TWO BROTHERS bálnavadászhajó 1823-ban a hullámsírba merült.

Kevés olyan szerencsétlen tengerészkapitányt ismer a történelem, mint George Pollard, akinek a parancsnoksága alatt két hajó is elsüllyedt. 1819-ben nevezték ki parancsnokká az ESSEX bálnavadászhajóra, amelyet másfél évvel később, 1820. november 20-án támadott meg és süllyesztett el egy feldühödött óriás ámbráscet.

George Pollard legénységével három hónapon át sodródott a Csendes-óceánon, s amikor az élelem elfogyott, az éhező tengerészek emberevésre fanyalodtak. Előbb halott társaikat, majd sorsot húzva egymást fogyasztották el maradéktalanul.

Véletlen megmentésüket követően, George Pollard később kapott még egy másik lehetőséget, amikor kinevezték a TWO BROTHERS kapitányának. E hajóval sem volt szerencséje! 1823. február 11-ének éjjelén viharba került, zátonyra futott, és elsüllyedt.

Ezzel az akkor mindössze 33 éves kapitány tengerészi pályafutása véget ért, a továbbiakban éjjeliőrként dolgozott szülővárosában, a Massachusetts állambeli Nantucketben.

A Two Brothers bálnavadászhajó maradványait Kelly Gleason búvárrégész fedezte fel hároméves kutatások eredményeként az Északnyugati Hawaii-szigetek legnagyobb atollja, a French Frigate Shoal közelében, Honolulutól 965 kilométerre északnyugatra.

A majd két évszázad alatt a TWO BROTHERS faanyaga megsemmisült, ám találtak három épségben fennmaradt horgonyt, szigonyokat, a bálnazsír feldolgozására szolgáló üstöt, fém konyhai edényeket.

Remélhető, hogy a leletek Nantucketbe kerülnek a helyi bálnavadász múzeumba!

 

 

A mappában található képek előnézete Egy érdekes emléktárgy

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.