Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lengyel kajakos az Atlanti-óceánon.

2011.07.14

 

64 éves, és átkajakozott az óceánon
 
A világon negyedikként kajakozott át az Atlanti-óceánon a lengyel Aleksander Doba, aki a szenegáli Dakarból indult október 26-án. 98 nap 23 óra és 42 perc alatt 5394 kilométert evezve ért a brazíliai Acarau partjaihoz február 2-án.
 
 
A közel 99 nap időben a világ leghosszabb, kajakkal megtett útja. Doba egy egyedi kialakítású, szén-aramid ötvözetű, hét méter hosszú, egy méter széles kajakot használt. A speciális hajót a legprofibb túlélő felszereléssel látták el: a friss vizet a sótalanító és a víztároló, az energiát pedig a napkollektor biztosította. Erőt a száraz, cukros ételekből és az út közben fogott halakból nyert.
A hajó belseje különleges kialakítású, több, különálló, vízhatlan részből építették, a fekvőhely az orrban van. A kapcsolatot a szárazfölddel műholdas összeköttetéssel és egy jeladóval tartotta, ami folyamatosan tájékoztatta segítőit aktuális helyzetéről. Átlagosan 2.26 km/h-val haladt, naponta 54 km-t evezett, de olyan is előfordult, hogy 126,5 km-t tett meg egyhuzamban.
Az óceánon a hat méter magas hullámokkal, a cápákkal és az óriási meleggel is küzdenie kellett. Január elején sótalanító berendezése elromlott, így kénytelen volt esővízből pótolni a folyadékot.
„A kezdetektől fogva nagyon sok cápát látok. Gyakran úsznak a víz felszínén, de van, amikor több méter mélyen a víz alatt vannak, ezért nem tudok úszni, csak megmártózni. Hihetetlen a forróság, este 2-3 órákat tudok csak aludni, napközben lehetetlen.“
A 64 éves kajakos a partraszállás utáni napot alvással töltötte, az orvosi vizsgálatok megállapították, teljesen egészségesen fejezte be a túrát.
1928-ban Franz Romer, 1956-ban Hannes Lindeman, 2001-ben Peter Bray próbálkozott hasonlóval, egyiknek sem sikerült kontinenstől kontinensig evezni, mindannyian egy-egy szigeten fejezték be az expedíciót.
 
64-eves-kajakos.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Rakonczay házaspár útja