Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Nautica

2008.03.24

A Pest-budai sajtó ekkoriban többször is foglalkozott Fiume várossal, kikötőjével, a tengeri kereskedelem problémáival és a tengerészképzéssel is. A Pesti Hírlap 1843. április 16-i vezércikkére adott fiumei válaszból idéznék, mely ugyanott 1843. május 21-én jelent meg:

"... Javallja a t. hajókázási iskola felállítását. De hisz az már jelenleg fenn áll. Két évre felosztva, minden oktató szerekkel és kellékekkel ellátva, két tanítő előadása mellett, kik közül Mikocz J. minden hasonló intézetnek díszére válnék; ebből már eddig is sok jeles hajóskapitányok léptek ki, kik tudományukra s ügyességükre nézve mindenütt kellő méltánylást nyertek. Sokan közülük vitorláshajókat kormányoznak; mások, jelesen Gelcich Tamás, Marocchino, Zenkovich stb. a Lloyd Austtriaco nagyhajóival a' török birodalomban járnak, de melyek a Dunán is hajóznak úgymint: Michletich, Medanich, Gelcich, Martinuzzi. Jöjjenek honfiaink kiképzésök végett körünkbe, s nyílt karokkal fognak fogadtatni; eddig elé azonban csak egyetlen egy Horváth László nevű Heves vármegyéből fordult meg nálunk, ki első tengeri útjáról Marseille-ből, Barcelonából nem rég tért vissza..."

Az idézetben említett Horváth László, később magyar László néven vált híres Afrika kutatóvá. A hajó pedig, mellyel a Földközi tenger nyugati medencéjében vitorlázott, a CONTESSA ALMASY brigantino volt.

Az alanti fotó, a CONTESSA ALMASY 1842-ben kiállított személyzeti jegzékéről készült. Az okmányt Horváth - Magyar László írta, kinek neve a harmadik sorban olvasható

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

1145 BUDAPEST EMILIA UT 30 fsz1

(SZABÓ JÓZSEF, 2009.11.16 21:32)

TISZTELT HORVÁTH ÚR!
ELÖZŐ HOZZÁSZÓLÁSOMAT MINT TÁTI KUTATÓ ÍRTAM ,VALÓSZINÜLEG NEM AZ ERDEKLÖDÉSI KÖRÉBE TARTOZIK AMIT TUDNI SZERETTEM VOLNA.VALÓSZINŰ,HOGY EGGENHOFFER HAJÓJA A TÁTI HAJÓ ÁLLOMÁSON IS KIKÖTÖTT TÉGLA SZÁLLITÁS VÉGETT.TALÁN EGY ÉRDEKES ESEMÉNYT TUDOK LEÍRNI MELY TALÁN ÉRDEKLI.MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ VÉGEFELÉ A SZENT ISTVÁN HAJÓ A TÁTI KISDUNÁN VOLT LEHORGONYOZVA.MINT ŐT ÉVES GYERMEK EGY RUHAFOGAST HOZTAM EL MELY AZOTA IS MEGVAN.REMÉLEM JÓL EMLÉKEZEM AZ ESEMÉNYRE.KÉREM HA TUD VALAMIT AZ ELMONDOTTAKRÓL MÁR MINT,HOGY VALÓBAN ITT VOLT KIKÖTVE A HAJÓ ÚGY VÁLASZÓLJON.

KÖSZÖNETTEL SZABÓ JÓZSEF TELEFONOM 1 220 8843
E-MAIL TERIJOSKA@LIAISON.HU